Reklama
 
Blog | Jan Kuliš

Policie ČR chytila „teroristu,“ záleží však na úhlu pohledu

Médii 25. listopadu probleskl titulek o zadržení muže podezřelého z vazeb na teroristy. Skutečnost však není tak jednoduchá. Zadržený je pravděpodobně kurdské národnosti a policie ho zadržela kvůli jeho vazbě na stranu PKK, která je v Turecku zakázána.

Současně s terorismem se ihned nabízí otázka islamistického terorismu, či rovnou ISIS. Pokud jste se toho obávali, můžete zůstat v klidu. Cílem PKK není islamismus, a pokud jde o ISIS, zmíněná strana je jeho protivníkem. Ve skutečnosti provádí pozemní operace proti ISIS a zaznamenává velké úspěchy. Příkladem může být město irácké Sindžár, ze kterého PKK a další kurdské síly vyhnaly bojovníky Islámského státu v polovině listopadu.

Druhým cílem PKK, kromě zničení ISIS, je vytvoření státu pro kurdský národ. Počet Kurdů se odhaduje na 30 milionů a jako takový má tento národ právo na sebeurčení. Na základě stejného práva vznikl například i náš stát. Pomůžeme si zde na chvíli Wikipedií: „[Právo národů na sebeurčení] je zpravidla vytvoření státu nebo autonomního území podle etnických územních hranic, případně etnická samospráva na personálním principu.“ Kurdové nyní žijí především v Turecku, Sýrii, Iráku a Íránu. Říká se o nich, že jsou nejprogresivnějším a nejdemokratičtějším národem na Blízkém východě.

Od států, jejichž jsou občany, se jim dostává od diskriminace v přísném zákazu používat vlastní jazyk, po snahy o jejich genocidu. Saddám Husajn například k likvidaci Kurdů používal nechvalně známý nervový plyn sarin, totéž Bašár Asad. Snadné to nemají ani v Turecku. Kurdům se nedostává rovnoprávnosti, nesmějí používat kurdštinu. Jejich vesnice na jihovýchodě Turecka jsou pleněny, často turecká armáda zabije několik civilistů pod rouškou „boje proti terorismu“ jako například třináctiletou Cemile Çağırga. Turecké stíhačky dokonce bombardují pozice PKK, které tam bojují s Islámským státem. Odpověď strany PKK není pacifistická, když se na ní střílí, odpovídá rovněž střelbou.

Důvodem, proč je strana PKK považována za teroristickou organizaci, je ten, že ji za teroristickou Turecko považuje. Upřímně – hodí se mu to. Turecko tak legitimizuje diskriminaci menšiny žijící z části na jeho území, které neumožňuje vytvoření vlastního státu. V rámci „boje proti terorismu“ získává proti PKK spojence místo toho, aby si svůj konflikt mající některé rysy občanské války řešil sám, či lépe – uznal největší národ bez vlastního státu a přenechal mu území, které Kurdům od nepaměti patří.

Buďme obezřetní při souzení zadrženého, jehož funkcí v PKK byl roznos letáků. Ministr Chovanec bude očekávat poplácání po ramenou za chycení „teroristy“, celý problém však není tak jednoduchý. Kurdové včetně PKK jsou v boji proti Islámskému státu našimi největšími spojenci, přestože od ostatních – lačnících po zničení ISIS – se jim dostává jen diskriminace. Samotné úsilí o vytvoření kurdského státu by nám nemělo být cizí, však od vzniku toho našeho neuběhlo zatím ani 100 let.

 

 

Reklama