Reklama
 
Blog | Jan Kuliš

Nekalosti v jednání s centrem Klinika

Včera jsem se byl podívat na dění kolem objektu milovaného a nenáviděného – pražské Kliniky na Žižkově.

Anonymem ohlášené umístění výbušnin v objektu se nepotvrdilo (jak jste možná četli), a vypadá to, že sloužilo spíše jako zástěrka. Policie tedy objekt evakuovala a zpět už poněkud překvapivě nikoho z obyvatel nepouštěla. O tom, že anonymní dopis sloužil jen k vyhnání obyvatel a dost možná za ním stojí složky veřejného zájmu, napovídá, že evakuovány nebyly domy v těsné blízkosti, kterých se případná hrozba výbuchu týkala, a také to, že deset minut před oznámenou hodinou detonace byli vpuštěni do budovy zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Na celé akci byla vidět zmatenost policie, která moc netušila, co se děje a jaká je její role. Existence výbušnin se neprokázala, přesto policie objekt zajišťovala ještě po desítky minut. Pak, z ničeho nic, možná vědomá si své nejisté situace, kdy hrozba výbuchu dávno pominula a kdy svým setrváním zasahovala do právního sporu o Kliniku, který právě probíhá, odjela. (Vlastnictví objektu má podle rozhodnutí pražské koalice přejít od státu zastupovaného ÚZSVM pod pražský Magistrát.). Na místě samozřejmě nechyběla stříbrná policejní dodávka s obrovskými kamerami k rozpoznávání obličejů lidí, kteří Kliniku před její vstup přišli podpořit.

Praktiky odpůrců Kliniky, k jejichž čelu se řadí radnice Prahy 3, se nezdají, že by probíhaly příliš v právním rámci. Ve svých postupech mají s nadsázkou větší anarchii než lidé na Klinice. Ač se klidně neřadíte k fanouškům Kliniky, chtěl bych vás upozornit na toto nekalé jednání ze strany jejích odpůrců v čele s radnicí Prahy 3 a ÚZSVM využívající i Policii ČR.

Reklama